Dovážení potravin, které si umíme sami vyrobit a vypěstovat škodí ekonomice!


Nastavení minimální ceny zákonem?

V posledních měsících se hodně, nejen v odborných kruzích, ale i v rámci veřejnosti, řeší nastavení nejnižších cen produktů, v oblasti potravin, zákonem. Vzhledem k tomu, že se stává velmi často, že se produkty prodávají za nižší ceny než je náklad na daný výrobek, musí se toto řešit intenzivně. V Německu například je zakázáno prodávat se ztrátou. Obchodní řetězce totiž u nás prodávají dovozové výrobky v průměru za nižší ceny, než výrobky místní, což vede k tomu, že se musí opravdu situace vyřešit.
nakrájené máslo.jpg

Zakázat slevy?

Dle všeho je samozřejmě zákaz slevových akcí holý nesmysl, ale nastavení pravidel pro prodej potravin v promo akcích je prakticky nutný. Kdyby byla nastavena správná pravidla pro prodej potravin v akcích, určitě by nemuselo docházet k tmu, že se k nám vozí výjimečně levné potraviny například z Polska, které mají nejen nižší cenu, ale hlavně nižší kvalitu a například mají v sobě třeba jen polovinu masa proti požadavkům předpisů nebo proti popsanému složení a podobně. I ministr zemědělství Toman řekl, že by „se nebránil nastavení pravidel pro konání slevových akcí“.

Obecně stanovená pravidla?

Tato varianta je pro obchod zcela evidentně nejlepší, protože by pravidla měla určovat, v jakém množství by měly být výrobky prodávány. Není možné, jako tomu je u nás nyní, aby některé řetězce, některé své produkty prodávaly výhradně a celoročně v akci. Podle ministerstva zemědělství se dá odhadovat, že sedmdesát procent výrobků v řetězcích se prodává v akci a z toho se dá tedy usuzovat, že je u nás něco s prodejem v akci v nepořádku.
nalévání mléka.jpg

Soběstačnost nebo nezávislost na dovozu?

Jednou z priorit ministerstva zemědělství je rozvoj zemědělské výroby u nás, abychom nebyli tolik závislí na dovozech. Jednak z důvodu bezpečnosti a samozřejmě z ekonomického hlediska. Varianta, že se naše zemědělství rozvíjí je samozřejmě výhodná pro celou Českou republiku. V momentě, kdy budeme naopak zvyšovat dovoz například mléčných výrobků, jako je tomu nyní, budeme mít problém nejen se skotem, ale pak i s organickou hmotou v půdě, tím se dostaneme ke zadržování vody v krajině.

I zdravý selský rozum si normálně řekne, že to, co si umíme vyrobit, bychom neměli dovážet a dovážet by se mělo pouze to, co si vyrobit či vypěstovat tady u nás neumíme. Například exotické ovoce, francouzská vína, švýcarské sýry a podobně.