Bordel v bytě, šťastné dítě

Má cenu se nad tím vůbec rozčilovat?
Je to nekonečný příběh, avšak děti jsou především radost a tak je asi vhodné se nad toto povznést a užívat si každé období, kterým dítě prochází, jelikož čas tak rychle běží.
thomas a přátelé
Cílem tohoto povídání však není zamyšlení nad dětmi a jejich vývojem, ale nad prostorem v bytě, který po čas svého nejútlejšího věku okupují. Ne každé dítko má totiž hned od narození k dispozici svůj vlastní pokojíček. Je to logické, protože většinou mají děti zprvu postýlku umístěnu v ložnici, aby byly nablízku svým rodičům. Dětský pokoj, pokud jej mají, slouží tedy hlavně k hraní, což je velká výhoda. Ne každé dítě však má hned od narození tuto možnost a proto se často stává, že se dítě přesouvá do vlastního prostoru až společně s postýlkou, tedy v době, kdy je schopno samostatně spát.
Co však do té doby?
Je potřeba, se zvyšujícími se potřebami dítěte, uvolnit prostor i pro hraní. Logicky se nabízí prostor v obývacím pokoji. Dítěti je vhodné vyčlenit určitý koutek, kde bude mít jako podklad například dětský koberec nebo pěnové puzzle a k dispozici své hračky. Hračky je možné ukládat ve větším plastovém boxu, aby, když dítě třeba spí, nepřekážely ostatním členům domácnosti.
Má to i své výhody
Běžně bývají dispozice bytů či domů řešeny obývacími pokoji s kuchyňským koutem, a tak je dětský koutek v obývacím pokoji praktický i z toho důvodu, že dítě je matce stále na očích i v době, kdy potřebuje například uvařit oběd, nebo něco rychle poklidit. Hrací koutek v obývacím pokoji však často přeroste na celý prostor a hračky jsou pak úplně všude. Zkušení rodičové tvrdí, že pokud jste v noci nešlápli na kostku lega, nevíte, co je rodičovství. A zřejmě to tak bude.
lego duplo
Není však nutné se touto záležitostí příliš stresovat nebo ji řešit, až přijde ten správný čas, hračky se z obývacího pokoje přesunou tam, kam patří, ovšem do té doby snad každý rodič uzná a návštěva jistě pochopí, že dítě má prostě přednost. A pokud už to přeroste do rozměrů, kdy budou mít svůj koutek rodiče, zřejmě bude nutné zařídit dítku vlastní pokojík.