I předsíň stojí za pozornost

Předsíň jakou součást našich obydlí bývá často opomíjena, vždyť to není prostor, ve kterém bychom trávili nějak dlouhý čas, jen se přes ni prochází, nestojí za zastavení. Tento malý, temný prostor, často bez oken, však bývá nesprávně považován za nedůležitý.
vstupní hala a schody
Předsíň, chodba, vstupní prostor bytu či domu. Každý si představí věšák, botník, zrcadlo. Nic víc přece není potřeba. Málo kdo si však uvědomuje, že právě předsíň je uvítacím prostorem celé naší domácnosti a zrovna ona zanechává první a také mnohdy poslední dojem z celého bytu.
I když je to prostor často malý, plní svůj účel a není to zrovna účel zanedbatelný. Představte si, že by si návštěva, která k vám přijde, odložila kabáty, boty a deštník třeba v obývacím pokoji. Vy, než byste opustili byt, bylo by nutné najít vhodné boty například ve skříni v ložnici a kabelka by vám visela na židli v kuchyni. Je to možná trochu přehnaná úvaha, ovšem jistě dokresluje účelnost tohoto vstupního prostoru.
chodba s nábytkem
Je samozřejmé, že se v ní nachází botník, věšák, úložná skříň na oblečení nebo i boty a jiné drobnosti, nezbytné je jistě i zrcadlo. Předsíň prostě jiný účel mít asi nebude, ale je vhodné se zamyslet nad jejím vzhledem. Jak dlouho jste ty drobné kusy nábytku neobměnili? Jaká je zde podlaha či koberec, nepotřebují již také renovovat? Jak již bylo zmíněno, chodba či předsíň bývají často tmavými a stísněnými částmi bytu. Je tedy vhodné je opticky zvětšit a je-li to možné, pak prosvětlit. Pro výmalbu se tedy hodí světlé odstíny barev, případně světlá tapeta, která může ozvláštnit prostor například za věšáky. Aby nepůsobil prostor stísněně, je vhodné volit i světlou dlažbu nebo podlahovou krytinu. Vhodné jsou taktéž světlé vestavné skříně, doplněné zrcadly, které prostor opticky zvětší. Důležitá je i volba osvětlení, pokud v místnosti není okno, je vhodné centrální svícení doplnit ještě dalšími, například bodovými světly, nebo stylovými lampami.
Celkové pojetí chodby by mělo korespondovat s atmosférou zbývajících částí bytu.
různé baleríny
Zkuste se více zamyslet nad pocity cizích lidí, kteří poprvé vejdou do vašeho bytu nebo domu a spatří chodbu, jaký dojem na vás dělá a co byste mohli změnit? Pokud nic a cítíte se příjemně, pak je to úžasné. Pokud vidíte nedostatky, je vhodné nad nimi popřemýšlet.